İSTANBUL - Deloitte'un Türkiye Müteahhitler Birliği'nin katkılarıyla yaptığı araştırmada, 2010 yılı ikinci çeyreği itibarı ile inşaat sektörünün yüzde 21.9 oranında büyüyerek, Türkiye'nin büyüme oranını neredeyse ikiye katladığı kaydedildi.

Araştırmada, ENKA şirketinin 2.9 milyar TL'lik taahhüt cirosu ile Türkiye'nin inşaat lideri olduğu vurgulandı. ENKA'yı ikinci sırada GAMA, üçüncü sırada ise TEKFEN İnşaat takip etti.

Deloitte, bu yıl ilk kez yayımladığı, “Türkiye İnşaat Liderleri 2010” başlıklı raporunda inşaat sektörünün genel görünümünü ve sektördeki büyüme dinamiklerini ele aldı.

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin katkılarıyla hazırlanan raporda, toparlanma dönemi olması beklenen 2010'da beklentilerin gerçekleştiği belirtildi. 2010 yılı ikinci çeyreği itibarı ile inşaat sektörünün yüzde 21.9 oranında büyüyerek, Türkiye'nin büyüme oranını neredeyse ikiye katladığı kaydedildi.

Rapora göre, 2010 yılında, özellikle enerji ve ulaştırma sektörlerinde kamu yatırım projelerinin raflardan indirilerek uygulamaya konulması ve konut yapımındaki canlanma inşaat sektöründe yüzleri güldürdü.

Raporun lansmanına sektörün önde gelen isimleri katıldı 

Küresel ve ulusal perspektiften inşaat sektörü ile ilgili bulguların yer aldığı “Türkiye'nin İnşaat Liderleri 2010” raporunun sonuçları Swissotel'de düzenlenen bir basın toplantısı ile paylaşıldı. Basın toplantısında açılış konuşmasını Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi M. Sait Gözüm gerçekleştirdi. Toplantıda, TAV İnşaat CEO'su M. Sani Şener, Tekfen İnşaat Genel Müdürü Ümit Özdemir, Rönesans Holding CEO'su Hüseyin Esenergül ve Deloitte Türkiye yöneticileri birer konuşma yaparak sektörü değerlendirdi.

Lider ENKA’yı, GAMA ve Tekfen izliyor

“Türkiye İnşaat Liderleri 2010” sıralamasında çalışmaya katılan 28 firma arasında 2009 yılındaki 2.9 milyar TL'ye yakın cirosuyla ENKA birinci sırada yer aldı. ENKA'yı 1.7 milyar TL ile ikinci sırada GAMA, 1.3 milyar TL ile de üçüncü sırada TEKFEN İnşaat izledi.

Türk müteahhitler dünyayı yeniden inşaa ediyor

Türkiye'nin hızlı büyüme trendine sahip olan Körfez Bölgesi ülkeleriyle de ekonomik, politik ve sosyal ilişkilerinin geliştiğinin görüldüğünün belirtildiği raporda, “Bu bölgedeki ülkeleri de değerlendiren raporda özellikle Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde inşaat sektörünün ön plana çıkması bekleniyor” denildi.