15 Temmuz gecesi Fethullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) mensup askerler Boğaziçi Köprüsünü kapatarak darbe teşebbüsünde bulundular. İstanbul ve Ankara sokaklarında tanklar terör estirdi. Gerçekleşen darbe girişimi halkın ve güvenlik güçlerinin büyük direnişi sonucu başarısız oldu. Milletin iradesinin gösterildiği bu günde 248 kişi şehit olurken 2196 vatandaşımızda yaralandı. 

Darbe sonrası Boğaziçi Köprüsü'nün adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirildi.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

15 Temmuz 2016 gecesi Türkiye'ya Batılı istihbarat teşkilatları tarafından yerleştirilen Fethullahçı Terör Örgütü mensupları Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetimini devralmaya çalıştı. 2016 yılında gerçekleşen saldırı ülkemizin uğradığı en ağır saldırılardan biri oldu.

 

 

 

 

DARBENİN AMACI

Gerçekleşen darbenin amacı; Türkiye'nin yönetimini ele alıp ülkeyi parçalamaktı.Türkiye darbe gibi gösterilen işgal ile karşı karşıya kaldı.

HALKIN GÜCÜ

Köprü tutulmuş, terör örgütü üyeleri sokağa çıkmış, tanklar sokaklara çıkarılmıştı. TBMM bombalandı, sivil insanlara zarar verilmiş, sokakta insanlar kurşun yağmuruna tutulmuştu. Bu süreçte hesaplanamayan şey ise tankların, kurşunların üzerine yürüyen kahraman halktı. Yaşlı, genç, kadın, erkek demeden bütün halk sokağa döküldü ve milletin iradesini gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokaklara dökülen halk darbe girişimini engellenmesinde önemli bir rol oynadı. İstanbul’da Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökşen Havalimanı, Taksim Meydanı, İl Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TRT gibi önemli noktalarda halk demokrasi nöbeti tuttu.

15 TEMMUZ RESMİ TATİL İLAN EDİLDİ

15 Temmuz'u takip eden aylarda, düzenlenen darbe girişimine ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her 15 Temmuz şehitlerimizi ve gazilerimizi anma günü olarak tatil ilan edilecektir" dedi. Buna ek olarak Boğaziçi Köprüsü'nün adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirildi.